Yatak Odası Bitki ve Çiçek Önerileri

Yatak Odası Bitki ve Çiçek Önerileri

Yatak odası bitkileri ve çiçekleri, yatak odanızın daha canlı görünmesini sağlamaktan daha fazlasını yapabilir. Ruh halinizi iyileştirebilir, yaratıcılığınızı geliştirebilir, stres seviyenizi azaltabilir, üretkenliğinizi artırabilir, havayı kirleten maddeleri doğal olarak filtreleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirler.

Birçoğumuz hava kalitesinin ne kadar önemli olduğunun farkında değiliz. Çoğu zaman evlerimizdeki yalıtım, boya ve mobilyalar iç mekan havamızı formaldehit ve benzen gibi toksinlerle kirletebilir. Evinizdeki havayı temizleyen bitki ve çiçeklerin gücünü kullanmayı düşünebilirsiniz. Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir.

Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar. Yaşam alanlarınıza biraz yeşillik katmak istiyorsanız, aşağıda yatak odasına konulabilecek bitki ve çiçekleri sizin için listeledik.

1. Kılıç Çiçeği - Paşa Kılıcı (Peygamber Kılıcı - Sansevieria Trifasciata)

Paşa Kılıcı, diğer isimleriyle Peygamber Kılıcı, Kılıç Çiçeği olarak da bilinir. Kılıç Çiçeği, havayı neredeyse diğer tüm ev bitkilerinden daha iyi temizler ve çok dayanıklıdır. Kılıç Çiçeği’nin güçlü yaprakları, toprağın besin açısından fakir ve yağmurun düzensiz olduğu Batı Afrika'nın zorlu koşullarında hayatta kalmaya adapte olmuştur. Bakımı kolay olan Kılıç Çiçeği, yatak odası için ideal bir seçimdir çünkü NASA'nın en iyi 10 hava temizleyen bitki listesinde yer almaktadır. Aynı zamanda geceleri karbondioksiti oksijene dönüştüren birkaç ev bitkisinden biridir (çoğu ev bitkisinin yalnızca gündüzleri yaptığı bir şeydir). Gündüz ve gece boyunca iç ortam havasını filtreler ve temizler.

Kılıç Çiçeği - Paşa Kılıcı (Peygamber Kılıcı - Sansevieria Trifasciata)
Kılıç Çiçeği - Paşa Kılıcı (Peygamber Kılıcı - Sansevieria Trifasciata)

2. Patos Sarmaşığı ( Pothos Sarmaşığı)

Patos Sarmaşığı diğer ismiyle Pothos sarmaşığı bitkisi tüm yaşam alanları için uygun bir bitkidir. Bulunduğu ortama mükemmel bir görünüm katar ve yatak odası için de oldukça uygun bir bitkidir. Patos Sarmaşığı havayı temizleyen bitkilerdendir, formaldehit, karbon monoksit ve benzeni filtrelemede etkilidir ve bakımı ve yetiştirilmesi son derece kolaydır. İç mekan havasını toksinlerden arındırır ve kokuların giderilmesine yardımcı olur.

Patos Sarmaşığı ( Pothos Sarmaşığı)
Patos Sarmaşığı ( Pothos Sarmaşığı)

3. Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)

Barış Çiçeği iç mekanlar için mükemmel bir bitkidir ve harika beyaz çiçekler açarlar. Yatak odasına konulabilecek bitkiler kategorisinde başlarda yer alırlar çünkü havayı temizleyen bitkilerdendir. Havayı formaldehit, benzen, aseton, alkoller ve trikloroetilenden temizledikleri bilinmektedir. Bu bitkiler zehirlidir, bu nedenle çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yere yerleştirdiğinizden emin olun. Barış Zambağı bakımı için toprağı nemli tutun ve evinizin orta dolaylı güneş ışığı alan bir alanına yerleştirin.

Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)
Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)

4. Aloe Vera

NASA'nın en iyi hava temizleyen bitkiler listesinde yer alan bir başka bitki olan Aloe Vera, geceleri oksijen salarak uyku ortamınızı mükemmelleştirir. Ayrıca bakımı en kolay bitkilerden biridir, çünkü ihmal edilmeyi tolere edebilir - yani üç hafta sulamayı unutsanız bile bunu sorun etmeyecektir. Bu etli bitkiler tıbbi faydaları ile de bilinir; yapraklarından elde edilen jel sıyrıklar ve yanıklar için kullanılmaktadır

Aloe Vera
Aloe Vera

5. Areka Palmiyesi

Areka Palmiyesi (Areca Palmiyesi), her türlü iç mekan ortamına yemyeşil bir estetik katan tropikal bir bitkidir. Bu bitkiler benzen, formaldehit ve trikloroetilen gibi zararlı toksinleri uzaklaştıran hava temizleme yetenekleriyle sahiptirler. Hava temizleyen bitkiler denilince akla gelen ilk bitkilerdendir hatta bir çalışma, Areca Palmiyesinin havadaki karbondioksiti gidermek için en iyi bitkilerden biri olduğunu ortaya koymuştur. Bu palmiyeler, toprakları eşit derecede nemli tutulduğunda parlak dolaylı ışıkta en iyi şekilde büyürler.

Areka Palmiyesi
Areka Palmiyesi

6. Dağ Palmiyesi

Dağ palmiyesi (Chamaedorea elegans) anavatanı Guatemala'da kısmi veya tam gölgede yetişir, bu nedenle bu bitkilerin ofislerde, alışveriş merkezlerinde ve doğal ışığın az olduğu veya hiç olmadığı diğer kapalı alanlarda geliştiğini görebilirsiniz. Aslında, çok fazla ışık dağ palmiyesinin yapraklarını yakacaktır, bu nedenle bu bitkiyi yatak odasındaki parlak pencerelerden uzak tutun. Havayı temizleyen bitkilerden biri olan Dağ Palmiyesi bulunduğu ortama şık bir hava katacaktır.

Dağ Palmiyesi
Dağ Palmiyesi

7. Kauçuk Çiçeği

Kauçuk çiçeği diğer adıyla Kauçuk bitkisi, çarpıcı yapraklarıyla az bakım gerektiren çok şık bitkidir. Kauçuk Çiçeği güçlü bir toksin giderici ve hava temizleyicidir. Bu bitkinin bol yaprakları büyük miktarda kirletici ve zararlı maddeyi çekerek iç mekan havasını temizlemede mükemmeldir. Bu bitkilerin topraklarının, sulamalar arasında kurumasına izin vermelisiniz, toprak kurudukça sulama yapmalısınız. Bitkinizi Orta veya düşük ışıkta tutmanız gelişimi için faydalı olacaktır.

Kauçuk Çiçeği
Kauçuk Çiçeği

8. Hedera Helix

Hedera Helix diğer isimleriyle Duvar Sarmaşığı, İngiliz Sarmaşığı NASA'nın listesinde üst sıralarda yer alan bir başka sarmaşıktır. Havayı temizleyen bitkilerden olan Hedera Helix formaldehit, benzen, ksilen ve toluen emiliminde son derece etkilidir. İngiliz Sarmaşığı sadece havamızdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda araştırmalar küf ve hayvan dışkısının havadan temizlenmesinin yanı sıra alerji semptomlarını da iyileştirebileceğini göstermektedir.

Hedera Helix
Hedera Helix

9. Philodendron

Kalp Yapraklı Salon sarmaşığı olarak da bilinen Philodendron, Nasa’nın en iyi hava temizleyen bitkiler listesinde yer almaktadır. Bakımı çok kolay bir bitkidir bu nedenle yaşam alanlarında oldukça fazla tercih edilir. Bu sarmaşık bitkisinin kalp şeklindeki yaprakları görsel olarak çekici çeşitli varyasyonlara sahiptir ve özellikle formaldehit emiliminde etkilidir. Ancak, bu sarmaşık bitkisi yenildiğinde zehirli olduğundan dolayı yatak odasında evcil hayvanların ve çocukların erişemeyeceği bir yere yerleştirilmelidir.

Philodendron
Philodendron

10. Dracena Massengena (Dracena Fragrans)

Dracena Massengena (Dracena Fragrans), hava temizleme özelliğine sahip bir bitkidir bu nedenle bir çok alanda bakılabildiği gibi yatak odası için de oldukça uygun bir bitkidir. Çok güçlü ve dayanıklıdır. Bulunduğu ortama mükemmel bir görünüm katarlar. Çok ışıkta mutlu olan bu bitki size yaşam alanınızda bir ağaç varmış hissiyatı yaşatacaktır.

Dracena Massengena (Dracena Fragrans)
Dracena Massengena (Dracena Fragrans)