İç Mekan Bitkilerinin ve Saksı Çiçeklerinin Faydaları

İç Mekan Bitkilerinin ve Saksı Çiçeklerinin Faydaları

İç mekan bitkileri ve saksı çiçekleri sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda kendimizi iyi hissetmemize de yardımcı olurlar.

  • Ruh halinizi iyileştirir, üretkenliği, konsantrasyonu ve yaratıcılığı arttırır.
  • Stresi ve yorgunluğu azaltır.
  • Toksinleri emerek, nemi artırarak ve oksijen üreterek iç mekan havasını temizler.
  • Yaşam alanlarına hayat katar ve gürültü seviyelerini azaltır
  • Bakımı terapi etkisi gösterir

Bitkiler Bizi Daha Mutlu Ediyor

Kendinizi kötü hissettiğinizde, parkta bir yürüyüşün yapabilecekleri şaşırtıcıdır. Çünkü doğayla iç içe olduğumuzda sağlığımızı iyileştiririz. Araştırmalar, dışarıda yeşil alanlarda geçirilen zamanın zihinsel yorgunluğumuzu azaltabileceğini, rahatlamamızı artırabileceğini ve hatta mental sağlığımızı geliştirebileceğini gösteriyor.

ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre, zamanımızın önemli bir kısmını - yaklaşık %90'ını - kapalı alanlarda geçiriyoruz. İşte bu noktada iç mekan bitkileri ve saksı çiçekleri imdadımıza yetişebilir. Her ne kadar "açık havanın" yerini tutmasalar da, iç mekan bitkileri ve saksı çiçekleri de benzer faydalar sağlayabilir. Araştırmalar, gerçek yapraklara dokunmak gibi doğaya kısa süreli maruz kalmanın bile bilinçsiz bir sakinleştirici etki yaratabileceğini göstermiştir.

Ve iç mekan bitkilerinin ve saksı çiçeklerinin varlığı sizi sadece rahatlatmak ve dinginleştirmekle kalmaz. Bilimsel araştırmalara göre, iç mekan bitkilerinin ve saksı çiçeklerinin bulunduğu çalışma alanlarında iş performansının arttığını, personel refahının iyileştiğini ve hastalık izin sürelerinin azaldığını göstermiştir.

Peki bitkiler ve doğayla ilgili bizi daha mutlu ve sağlıklı yapan şey nedir? Bir teoriye göre doğa ve canlılarla olan bağlantımız DNA'mızda var. Filozoflar ve bilim insanları yüzyıllardır insanların bitkiler ve hayvanlar ile doğuştan gelen bağını incelemiş olsa da, biyolog Edward O. Wilson Biyofili (1984) adlı kitabıyla bu konuyu 20. yüzyıla taşımıştır. Wilson, bir biyofili hipotezi sunmuştur; bu hipotez, tüm insanların diğer yaşam biçimleriyle (ister diğer insanlar, ister doğa veya hayvanlar olsun) bağlantı kurma konusunda doğuştan gelen bir eğilime sahip olduğunu ve bu bağlantının biyolojimizde derin kökleri olduğunu öne sürüyor.

Biyofili hipotezi, kentsel ortamlar büyümeye devam ettikçe ve kendimizi doğadan ve birbirimizden daha çok teknolojiyle etkileşim halinde buldukça daha da önemli hale geliyor. Daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğal dünya ile yeniden bağlantı kurmaya öncelik vermemiz hayati önem taşıyor. Bir dahaki sefere telefonunuzda gezinmek istediğinizde, bunun yerine dışarıda bir parkta oturmayı veya evinizdeki bitkileri kontrol etmeyi deneyin.

Bitkiler Yaşam Alanlarımızı İyileştirir

Artık bitkilerin duygu durumlarımızı iyileştirebileceği hakkında biraz daha fazla şey bildiğimize göre, çevremizi nasıl iyileştirebileceklerinden bahsedelim. Bitkiler bir mekanı anında güzelleştirebilir, ancak iç mekan hava kalitesi gibi göremediğimiz iyileştirmelere de katkıda bulunabilirler. 

İç mekan bitkileri, iç mekan hava kalitesini birkaç şekilde iyileştirebilir. Fotosentez yoluyla bitkiler karbondioksiti emip oksijen salgılarken, terleme ve evapotranspirasyon yoluyla bitkiler nem buharı salar ve nemi artırır. 

NASA Temiz Hava Çalışması, ev bitkilerinin ve bunlarla ilişkili mikroorganizmaların uçucu organik bileşikleri iç mekan havasından uzaklaştırabildiğini göstermiştir. Kirlilik sadece yoğun şehirlerin dış havasında değil, aynı zamanda çalıştığımız, ziyaret ettiğimiz veya ev olarak adlandırdığımız yerlerin içinde de bulunur. Bunun nedeni, havadaki toksinlerin ve kirletici gazların mekanik ekipmanlardan, yapı malzemelerinden ve hatta günlük nesnelerden yayılabilmesidir. 

Bitkiler bu iç mekan kirleticilerini yakalayıp depolanmış enerjiye dönüştürebilir ve doğal olarak filtrelenmiş havayı serbest bırakabilirler. Bitkiler bunu, havadaki kirletici maddeleri yaprakları aracılığıyla emerek ve toksinleri besin kaynağına dönüştürüldükleri köklerine ileterek yapar. 

Bir serada yaşamak mümkün olmadığı için, bitkileri evinize, iş yerlerinize ve diğer yaşam alanlarına taşıyabilirsiniz. Bitkiler iç mekan hava kalitesini iyileştirebilir ve sağlayabilecekleri diğer faydalar da bir o kadar etkileyicidir.


  Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!