Evinizdeki Işıklandırmayı ve Bitkilerinizi Nasıl Etkilediğini Anlamak

Evinizdeki Işıklandırmayı ve Bitkilerinizi Nasıl Etkilediğini Anlamak

Evinize veya ofisinize yeni bitkiler eklemek istiyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken önemli bir faktör, evinizin nasıl ışık aldığıdır. Işık seviyeleri ve bitkilerinizin ışık seviyelerinden nasıl etkilendiğini sizin için derledik.

Evimde ne tür bir ışık / ışıklandırma var nasıl anlarım ?

Evinizdeki ışığı daha iyi anlamak için, özellikle de ev bitkilerinizin büyümesinde doğal aydınlatmayı (güneş ışığına) tercih ediyorsanız, pencerelerinizin nereye baktığını bilmeniz önemlidir. Pencerelerinizin hangi yöne baktığından emin değil misiniz? Bir pusula veya telefonunuzdaki pusula uygulamasını kullanın!

Pencerelerinizin hangi yöne baktığını öğrendikten sonra, evinize ne kadar ışık girdiğini daha iyi belirleyebilirsiniz:

Kuzeye Bakan Pencereler: Genellikle az-orta seviye dolaysız ışık alırlar. Bu alanlar Paşa Kılıcı Çiçeği (Peygamber Kılıcı Çiçeği)Zeze Çiçeği (Zamia Bitkisi) ve Patos Salon Sarmaşığı ( Patos Çiçeği - Patos Bitkisi) gibi az ışıkta büyüyen bitkiler için idealdir. Kuzeye bakan pencerelerde parlak ve doğrudan gelen güneş ışığı zor bulunur.

Güneye bakan pencereler: Genellikle parlak dolaylı ışık, öğleden sonra ise tam güneşi alırlar. Bu alanlar, sukulent ve kaktüs bitkilerinin, Ficus çeşitleri ve meşhur Deve Tabanı Çiçeğinin (Monstera Deliciosa bitkisinin) gibi güneşi seven bitkiler için en uygun alanlardır.

Doğuya Bakan Pencereler: Genellikle orta-yüksek seviye, dolaylı ışık alırlar. Bu alanlar, yılan bitkisi ve Patos Salon Sarmaşığı ( Patos Çiçeği - Patos Bitkisi) gibi düşük ışık toleranslı bitkilerden Deve Tabanı Çiçeğinin (Monstera Deliciosa bitkisinin) veya Keman Yapraklı Kauçuk bitkisi gibi daha parlak (ancak yine de çoğunlukla dolaylı) ışığa ihtiyaç duyan bitkilere kadar geniş bir ışık spektrumunu tolere edebilen bitkiler için uygundur.

Batıya Bakan Pencereler: Genellikle orta ila yüksek dolaylı ışık alırlar, doğuya bakan pencerelere benzer özelliktelerdir, gün sonunda bir miktar doğrudan güneş ışığı da alırlar. Çoğu ev bitkisi için ideal alanlardır.

Artık pencerelerinizin hangi yöne baktığını ve alanınızın genel olarak hangi seviyelerde ışık aldığını bildiğinize göre, işte aklınızda bulundurmanız gereken birkaç madde daha var:

  1. Pencerelerinizin dışındaki engelleri göz önünde bulundurun: Evinizde güneş ışığını engelleyecek herhangi bir şey olup olmadığına dikkat edin. Güneye bakan bir pencereniz olsa bile, bir binaya bakıyorsa veya ağaçlar tarafından engelleniyorsa, içeri giren ışık miktarını dağıtacaktır. Pencereyi engelleyen mobilya ve diğer bitkiler gibi iç mekan engellerine de dikkat edin.
  2. Pencerelerinizin boyutunu göz önünde bulundurun: Pencerelerinizin boyutu, içeri giren ışığın ne kadar dağılacağını göstermeye yardımcı olacaktır. Daha büyük pencereleriniz varsa, bitkileri daha uzağa yerleştirebilirsiniz, bitkileriniz yine de bol miktarda ışık alacaklardır. Daha küçük pencereleriniz varsa bitkileriniz yalnızca sınırlı bir güneş ışığı alacaklardır. Mümkünse, özellikle engeller varsa bitkileri pencerenin yakınına veya en fazla 60-90 cm uzağa yerleştirmek en iyisidir. Düşük ışığa daha dayanıklı olan bitkiler, dışarıyı görebildikleri sürece pencereden daha uzağa yerleştirilebilir.
  3.  Işık ölçerle detaylı ölçüm yapın: Işığı ölçmek için bir ışık ölçere yatırım yapabilirsiniz. Özellikle de güneş ışığı pencereden uzağa dağılıyorsa, evinizde hayalinizdeki bitki için yeterli ışık olduğundan emin olmak için ışık ölçer kullanabilirsiniz.
  4. Ek aydınlatma koyun: Örneğin kuzeyde yaşıyorsanız veya doğal ışığın gelmediği alanlar varsa ve bitkileriniz için ideal ışığa sahip değilseniz, evinize yapay ışık eklemeyi düşünebilirsiniz. Bitkiler doğal veya yapay günışığı olmadan hayatta kalamazlar. Bu nedenle zemin kattaki ofisinizde veya penceresiz banyonuzda bitki yetiştirmek istiyorsanız bitkinin büyümesine yardımcı olacak ışık koyabilirsiniz.

  Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!