Bitkiniz İçin Doğru Yaşama Alanını Bulmak

Bitkiniz İçin Doğru Yaşama Alanını Bulmak

Çevremiz bizi hiç hayal etmediğimiz bir şekilde şekillendirir. Aynı şey bitkiler için de geçerlidir. Evinizde, iç mekan ev bitkilerinizin gelişeceği bir yer seçmek biraz deneme yanılma gerektirse de aşağıdaki ipuçlarıyla işe başlayabilirsiniz.

Büyümek İçin Yeterli Alan

Eviniz bir ortamdır ve içinde mikro ortamlar vardır. Alanınıza bir bitki koyduğunuzda, bitkinizin en mutlu olacağı yere karar vermek için mikro ortamları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Güneşli bir pencerenin yanında olmak bitkiniz için, sıcak, aydınlık ve kuru olabilir. Gölgeli bir köşe ise karanlık ve serin olabilir. Her ne kadar bitkilerin mekanımızda harika görünmesini istesek de, onların onların ihtiyaçlarını öncelikli hale getirmemiz gerekir. 

Bitkinizin doğada nasıl bir ortamda yaşadığını belirleyerek işe başlayın, ardından evinizde buna benzer bir yer seçin. Örneğin, bitkiniz çölde yaşayan bir kaktüsse, güneşli ve kuru bir yer arayın. Yapraklı bir eğrelti otuysa, orman koşullarına benzer şekilde ışığın yayıldığı ve nemin yüksek olduğu bir yer seçin.

Mevsimsel Değişimler

Evinizin de bir iklimi olduğunu ve yaşadığınız yere bağlı olarak bu iklimin değiştiğini unutmayın. Dışarıdaki mevsim değişiklikleri, iç mekan bitkilerinizi, içeride nereye koyacağınızı ve nasıl bakım yapacağınızı etkileyebilir. Yaz bitkilerinin bakım ihtiyaçları kış bitkilerinin bakım ihtiyaçlarından farklıdır. Aşağıda bu mevsimsel farkların bazılarını açıklayacağız.

Nem Seviyeleri 

Çoğu ev bitkisi ortalama iç mekan nem seviyelerini tolere edebilir, ancak birçoğu - özellikle de en yaygın ev bitkileri olan tropikal bitkiler - daha nemli bir ortam isteyecektir.

Bitkilerinizi bir arada gruplayarak, bir nem makinası yatırımı yaparak veya saksılarınız altına mermer tepsileri ekleyerek nem seviyelerini artırabilirsiniz. Ayrıca nemi seven bitkileri, banyo veya mutfak gibi nem seviyelerinin doğal olarak daha yüksek olabileceği odalara yerleştirebilirsiniz.

Kuru hava, özellikle ısıtma ünitelerinin ve serin dış ortam koşullarının iç mekandaki nem seviyesini büyük ölçüde düşürdüğü kış aylarında bir sorundur ve ısıtıcılar iç mekanın nem seviyesini azaltırlar. Soğuk aylarda sertleşen ve bozulan yaprak görürseniz merak endişelenmeyin. Bitkinin enerjisini yeni ve sağlıklı yapraklara odaklaması için bu yaprakları budayabilirsiniz.

Sıcak ve Soğuk Hava Akımları

Kış aylarında nem seviyelerine ek olarak bitkiyi ısıtma ünitesi, radyatör ve havalandırmadan da uzağa yerleştirmeniz gerekir. Bitkiler istikrarlı bir ortamı tercih ederler ve sıcak veya soğuk hava akımları onları strese sokabilir. Bitkilerinizi hava üfleyen ısıtıcı sistemlerinden veya klima ünitelerinden uzak tutun.

Dış Mekanlar

Dış mekanınız mı var? Ne kadar şanslısınız. Arka bahçe, balkon ve hatta yangın çıkışı bile sizin ve bitkileriniz yaz aylarında güneş ışığı almanız için harika yerler olacaktır. Ama siz sıcaklığa birkaç saat dayanamıyorsanız büyük ihtimalle bitkileriniz de dayanamayacaktır.

Bitkileriniz daha az ışık ve sıcaklık anlamına gelen iç mekan koşullarına alışmıştır. Saksı bitkilerinizin bazılarının yerini değiştirerek onları dışarıya taşımak istiyorsanız gölgeli yerleri tercih edin.

Güneş Işığı Değişimleri

Yaz aylarında günler daha uzun ve güneş ışınları daha güçlüdür. Bitkinizin toprağı sonbahar ve kış aylarında olduğundan daha çabuk kurur ve kendinizi ev bitkilerinizi daha sık sularken bulabilirsiniz.

Bu süre zarfında, ışığı dağıtmaya yardımcı olmak için bazı ev bitkilerini pencerelerden uzaklaştırmak veya tül bir perde çekmek isteyebilirsiniz. Kışın gölgeli olan pencere kenarları yazın doğrudan ışık alabilir. Ve tam tersi, kış aylarında bazı ev bitkilerini pencerelerinize yaklaştırmak isteyebilirsiniz.

Dışarıda mevsimler değiştikçe, içeride güneşin nereye vurduğuna bakın ve bitkilerinizi hareket ettirerek gelişmeleri için gereken doğru ışık seviyesini almalarını sağlayın. Bu küçük ayarlamalar, ev bitkilerinizin uzun ömürlü olmasında büyük fark yaratabilir.

Yaşayan Varlıklar

Her ne kadar ev dekorunuzun en sevdiğiniz parçaları olsalar da, ev bitkilerinizin birer mobilya parçaları olmadığını unutmayın. Onlar yaşayan, nefes alan, size, yaşadığınız mekana ve değişen mevsimlere göre büyüyen ve tepki veren canlılardır.

Bazı temel ihtiyaçlarını karşılayarak ve zaman zaman bulundukları yerleri değiştirerek bitkilerin sağlıklı kalmasını sağlayın. Mutlu bitkiler mutlu bir evler yaratır!

  Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!