Orkide nasıl bakılır? Orkide nasıl çoğaltılır?

Orkide nasıl bakılır? Orkide nasıl çoğaltılır?

Orkide Çiçeğini yeni yetiştirmeye başlayanlar için popüler orkide bakımına dair soruları yanıtladık. Orkide bakımı konusunda yeniyseniz hiç endişelenmeyin yazımızın ilerleyen bölümlerinde tüm sorularınıza detaylı cevap bulacaksınız.


Sıkça Sorulan Sorular


Orkide nasıl bakılır?


Orkide bakımı zor olarak bilinmektedir ancak her bitkide en sık yapılan hatalar orkide için de geçerlidir. Fazla ilgi, fazla besin, fazla su, fazla ışık. Dolaysıyla her bitkide olduğu gibi bu bitkimizde sağlıklı gelişim göstermemektedir.



Orkide nasıl çoğaltılır?


Diğer tüm iç mekân bitkileri gibi orkidelerde 2 farklı yöntem ile çoğaltılır. Genellikle orkide severler orkide koleksiyonları için bitkilerini çoğaltmaktadır. Birinci yöntem tohumlarla çoğaltmak. İkinci yöntem ise sürgünleri bölerek. Ancak sürgünleri seçerken dikkat etmelisiniz.



Orkide nasıl sulanır?


Orkidenizi sabahın erken saatlerinde sulamanızı öneririz. Sulama yapmadan önce toprağı kontrol etmelisiniz kurumuşsa sulama yapmalısınız. Orkidenizi mutfak lavabosunda 15 saniye ılık su ile sulamanız ve fazla suyun 15 dakika akmasına izin verin.



Orkide bakımı evde nasıl olur?


Bitkimizi evde bakarken en çok dikkat edilmesi gereken konu orkidemizi nerede konumlandırmamızdır. Güney ve Doğuya bakan pencereler bitkimiz için en ideal ortamdır. Bitkimizi doğrudan güneş ışığı almayan ancak aydınlık bir alana konumlandırmalıyız.



Orkide saksısı nasıl olmalı?


Orkidemizin sağlıklı gelişimi için saksı seçimi önemlidir. Sakı seçerken özellikle şeffaf olmasına dikkat etmelisiniz çünkü kökler ışığa ihtiyaç duyarlar. Diğer bir konu ise drenaj delikli olması fazla suyun saksı içerisinde birikmemesi lazım.



Orkide toprağı nasıl olmalı?


Orkide kökleri su kadar hava ve ışığa ihtiyaç duymasıyla bilinmektedir. Dolaysıyla hava alabilecek ancak suyu tutmayacak toprak çeşidi kullanılmalıdır. Orkideler, doğal tropikal ortamlarında ağaç gövdelerinde yetişmektedir. En iyi orkide toprağını buradan satın alabilirsiniz. Orkide Toprağı



Orkide tohumu nasıl ekilir?


Tohumdan orkide yetiştirmek oldukça hassas bir işlemdir çünkü yeterince steril bir ortama ihtiyacınız var. Genellikle orkide tohumu laboratuvarlarda ekilmektedir. Ayrıca orkide tohumu ekmek için gerekli olan diğer unsurlar: Işık, sterilize edilmiş su, nem ve organik besin.



Orkide nasıl budanır?


Genellikle tüm orkideler yeniden çiçek açmaktadır. Bitki severlerin en sık yaptığı hatalardan biri, dalı yaprakların çıktığı yerden budamasıdır. Ancak doğru olan ise yapraktan itibaren iki düğüm bırakarak budanmasıdır. Böyle budarsak 12 ya da 8 hafta sonra tekrar çiçek açacaktır.



Orkide nasıl çiçek açtırılır?


İlk olarak çiçek açmış ve kurumuş olan dalı yukarıda anlattığımız gibi budamanız gerekmektedir. Ardından orkide fidemizi tekrar en kısa sürede çiçek açmasına neden olacak koşulları karşılayan ortama konumlandırmanız lazım. 



Orkide nasıl köklendirilir?


Bazı orkide yetiştiricileri orkide koleksiyonuna yeni orkideler eklemek için ilk olarak orkide çoğaltması yapmaktadır. Çoğaltılmış orkidede ise kökler, genellikle zayıf olur, o yüzden orkide severler köklendirme ilaçları kullanımı süreci hızlandırdığını güvenli hale getirdiğini düşünüyorlar.