Yuka (Yucca) Çiçeği - Yuka Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır

Yuka (Yucca) Çiçeği - Yuka Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır

Yuka Çiçeği diğer adıyla Avize Çiçeği hem bahçede hem de salonunuzda rahatlıkla gelişebilen çok yönlü, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Temiz çizgili, kılıç şeklindeki yapraklarla kaplı kalın ağaç benzeri gövdelere sahiptirler.

İdeal koşullar sağlanırsa, Yuka Bitkisi, çiçek bile açabilir. İlkbahar veya yaz aylarında, ortasından çan şeklinde, beyaz çiçek kümelerinin açtığı bir sap üretir. Ancak, çiçeklenme genellikle sadece dış mekanda yani açık havada toprakta büyüyen bitkilerde görülür. İç mekan ev bitkisi olarak yetiştirilen yuka bitkileri, nadiren çiçek üretir.

Yavaş büyüyen bir bitki olmasına rağmen, Yuka Çiçeği - Avize Çiçeği açık havada ekildiğinde daha hızlı büyür. Geniş bir alan verildiğinde, 9 metre boyunda ve neredeyse aynı genişlikte olgunlaşabilir. Ancak bu sizi salonunuzda veya ofisinizde Yuka Çiçeği yetiştirme konusunda korkutmasın. İç mekanda saksıda yetiştirildiğinde ve budanmaya devam edildiğinde, Yuka Çiçeği genelde 150-170cm  yüksekliğe ulaşır, bu da onu mükemmel bir ev bitkisi yapar.

Yaygın İsim:Yuka Çiçeği, Avize Çiçeği, Hançer Çiçeği
Botanik İsim:Yucca elephantipes
Aile İsmi:Agavaceae
Bitki Tipi:Yaprak Dökmeyen
Olgun Bitki Boyu:4.5-9 metre
Güneş Işığı İhtiyacı:Direkt Güneş Işığı
Çiçek Açma Zamanı:İlkbahar ve Yaz
Çiçek Rengi:Beyaz
Bitki Kökeni:Meksika
Evcil Hayvanlara Uygunluk:Evcil Hayvanlara Uygun Değil

Yuka (Yucca) Çiçeği - Yuka Bitkisi Bakımı

Yuka Çiçeği diğer ismiyle Yuka Bitkisi az bakım ve az ilgi ile bile gelişim açısından iyi sonuç gösterebilmektedir. Sağlıklı bir Yuka Bitkisi için en önemli faktörler bol güneş ışığı ve iyi drene edilmiş topraktır. Yuka Çiçeği kesinlikle aşırı sulanmamalıdır. 

Yuka Çiçeği diğer ismiyle Avize Çiçeği’nin temiz ve sağlıklı görünmesini sağlamak için zaman zaman sarkan yaprakları kesmeniz gerekebilir. Bu dayanıklı bitkiler genellikle kolay kolay hastalanmazlar, ancak yaprak bitleri, pullar ya da unlu bit böcekleri tarafından rahatsız edilebilirler. Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi bakımında karşılaşılan en büyük sorun aşırı sulamadan kaynaklanan kök çürümesidir.

Işık Gereksinimi:

Yuka Çiçeği diğer adıyla Avize Çiçeği en iyi doğrudan güneş ışığında yetişir. İç mekanda yetiştiriliyorsa, ne kadar fazla güneş ışığı sağlayabilirseniz, Yuka Çiçeğiniz o kadar iyi sonuç verecektir. Yuka Bitkisi biraz gölgeyi tolere edebilirler, ancak çok fazla gölge yaprakların kahverengiye dönmesine neden olabilir.

Toprak İhtiyacı:

Bu dayanıklı bitki çöl bölgelerine özgüdür, bu da sıkı olmayan(gevşek), kumlu topraklarda rahatlıkça gelişebileceği anlamına gelir. Eğer Yuka Çiçeğinizi bir saksıya dikecekseniz, iyi drene edilmiş bir toprak karışımı kullanarak doğal koşulları taklit ettiğinizden emin olun. 

Kaktüs veya sukulentlere özgü toprak karışımı ideal görünebilir, ancak bu karışımlar iyi drene edilmiş toprak karışımları olsalar da ve Avize Çiçeğiniz için yeterince iyi drene edilmiş değillerdir. Bir ölçek saksı toprağı ile üç ölçek perliti karıştırarak Yuka Çiçeği’nize özgü kendi toprak karışımınızı oluşturabilirsiniz.

Su İhtiyacı:

Kök çürümesi ile ilgili sorunlara neden olabilecek aşırı sulamadan kaçının. Sulamalar arasında daima toprağın kurumasını bekleyin. Bu dayanıklı bitkiler kuraklığa toleranslıdır ve aşırı sulanmayı sevmezler.

Sulama programınız ortama bağlı olarak farklılık gösterecektir. Sıcak ve kuru bir bölgedeki bir Yuka Çiçeği, daha serin bir bölgedeki Yuka Çiçeğinden daha fazla sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Toprak kuruduktan sonra bitkiyi iyice ve derinlemesine sulayın.

Yuka Çiçeği’nizin bulunduğu saksının drenaj deliklerinden suyun aktığını görene kadar sulamaya devam edin. Tüm bu fazla suyun akıp gitmesine izin verin, ardından tekrar sulamadan önce toprağın kuruduğundan mutlaka emin olun.

Sıcaklık ve Nem:

Yuka Çiçeği diğer adıyla Avize Çiçeği çok dayanıklı bir bitkidir ve donma noktasının hemen altından, yani 0 derecenin altından 32 dereceye kadar geniş bir sıcaklık aralığına toleranslıdır. Bununla birlikte, bu bitkiler orta sıcaklıklarda ve orta nem seviyelerinde iyi gelişim gösterir. Bu da iç mekanları yani ev ve ofisleri Yuka Bitkileri için mükemmel bir tercih haline getirir.

Gübre Desteği:

Yuka Çiçeği diğer adıyla Avize Çiçeği düşük besinli toprakta yetiştiği için gübrelemeye yani ekstra bitki besin takviyesine genellikle ihtiyaç duyulmaz. Ancak Yuka Bitkinizin ekstra besin maddelerine ihtiyacı varsa, tercihen azot oranı düşük, yavaş salınımlı bir kaktüs besini uygulayın. Bu bitki besini ilkbahar-yaz aylarında, yaklaşık ayda bir kez uygulanır. Dış mekanda yetiştirilen Yuka Çiçeğinin, gübreye ihtiyaç duyma olasılığı, iç mekanda yetiştirilenlere göre daha yüksektir.

Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi - Avize Çiçeği
Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi - Avize Çiçeği

Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi Çoğaltma - Nasıl Çoğaltılır ?

Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi çoğaltılması gövdeden kesim yapılma yoluyla gerçekleştirilebilir. Avize Çiçeğinin gövdesi kalın olsa bile bunun sizi çoğaltma işlemi için korkutmasına izin vermeyin. Çoğaltma işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Keskin, temiz bir makas / bıçak kullanarak, sapından büyüyen yaprağı  kesin. Gövdeden yaprağın tamamını kesecekseniz, yaprakların en az 10 cm altından kesin. 
  2. Kestiğiniz parçayı bir kenara koyun ve birkaç gün kurumaya bırakın. 
  3. Kuruduktan sonra, kesilen sapı iyi drene edilmiş bir toprağa yerleştirin.
  4. Yuka Çiçeği çeliklerini, kökleri toprağa yerleştikçe dolaylı ışık alan bir alana yerleştirin. Bu süre zarfında toprağı nemli tutmaya özen gösteriniz.
  5. 3 veya 4 hafta sonra kökler gelişecektir. Bu noktadan sonra, çeliklerinize olgun bir bitki gibi bakım yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer Yuka Çiçeği’nin tamamını bir gövde kesimi ile ikiye ayırırsanız, orijinal Yuka Bitkisinin yapraklarını kaybettiğini görmek biraz endişe verici olabilir. Elbette, bu kadar büyük ölçekli bir çoğaltma işlemi gerçekleştirirken bitkiyi kaybetme olasılığı her zaman vardır. Ancak, ana bitki çoğu zaman kısa sürede yeni bir yapraklar yetiştirir. Bu kadar büyük ölçekli bir çoğaltma işlemiyle bitkinizi riske atmak istemiyorsanız yukarıda belirttiğimiz çelikle çoğaltma yöntemi daha güvenli olacaktır.

Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi için Saksı ve Saksı Değişimi

Yuka Çiçeği diğer adıyla Avize Çiçeği için sık sık saksı değiştirilmesi gerekmez çünkü bu bitkiler hafifçe köke bağlı kalmayı severler. Bu nedenle, sadece bitki boyutu saksıya sığmamaya başlayınca saksı değişimi yapın.

Bu işlemi gerçekleştirirken kökleri saksıdan nazikçe çıkarın. Fazla kiri silkeleyin ve Yuka Çiçeğinizi, taze bir toprak karışımı ile biraz daha büyük bir saksıya yerleştirin. Yuka Bitkinizin saksı değişimini  ilkbahar aylarında yapmak en iyisidir.

Yuka Çiçeği - Yuka Bitkisi Yaygın Sorunlar ve Bitki Hastalıkları

Yuka bitkilerinin çok fazla haşere sorunu olmasa da, yaprak bitleri ve küçük unlu bit böcekleri gibi dikkat etmeniz gereken birkaç tipik suçlu vardır. Birçok avize çiçeği, yaprakları delip sularını emen agave bitkisi böcekleriyle de mücadele etmek zorundadır. Bitkinizin yapraklarında küçük kahverengi yaralar fark ederseniz, muhtemelen bir agave bitkisi böceği sorununuz var demektir. Tedavi etmek için, tüm istila belirtileri sona erene kadar bitkiye birkaç kez böcek öldürücü sabun püskürtün.

Yuka Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


1. Yuka Bitkimi nereye yerleştirmeliyim?

Yuka bitkileri doğrudan ışık alan yerlerde gelişir, bu nedenle diğer ev bitkilerinin çoğu için fazla aydınlık olabilecek, batıya bakan bir pencere, Yuka Çiçeği için mükemmel bir alandır.

2. Yuka bitkileri ne kadar hızlı büyür?

Bazı avize çiçekleri, özellikle iç mekanda yetiştiriliyorsa nispeten yavaş büyür. Örneğin, iç mekanda yetişen bir avize bitkisini yeniden dikmek veya budamak zorunda kalmadan en az beş yıl boyunca yetiştirebilirsiniz

3. Yuka Çiçeği bakımı kolay mıdır?

Yuka Çiçeği diğer ismiyle Yuka Bitkisi az bakım ve az ilgi ile bile gelişim açısından iyi sonuç gösterebilmektedir. Sağlıklı bir Yuka Bitkisi için en önemli faktörler bol güneş ışığı ve iyi drene edilmiş topraktır.

Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!