Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata) Bakımı Nasıl Yapılır

Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata) Bakımı Nasıl Yapılır

Daha yaygın olarak Madagaskar Dragon Ağacı olarak bilinen Dracena(Dracaena) Marginata, yeşil kılıç benzeri, kırmızı kenarlı yaprakları olan çekici bir bitkidir. Madagaskar'a özgü olan bu göz alıcı dikenli ağaç, bitki sevenler için harika bir başlangıç bitkisi olarak bilinir; bakımı kolaydır, kuraklığa dayanıklıdır ve öldürülmesi çok zor bir bitkidir.

Yavaş büyüyen bitki yıl boyunca tercih edilebilir ve ilkbaharda minik beyaz çiçeklere açmaktadır (ancak nadiren iç mekanlarda çiçek açar). Bu küçük ağaç sıcak dış mekan iklimlerinde yaklaşık 20 metreye kadar büyüyebilir, ancak genellikle saksıda bir ev bitkisi olarak yetiştirilir. Madagaskar Dragon ağacını evcil hayvanlardan uzak tutun çünkü yenilmesi durumunda hayvanlar üzerinde toksik etki gösterebilmektedir.

Yaygın İsim:Madagaskar Dragon Ağacı, Marginata Çiçeği
Botanik İsim:Dracena Marginata, Dracaena Marginata
Aile İsmi:Asparagaceae
Bitki Tipi:Geniş Yapraklı Yaprak Dökmeyen
Olgun Bitki Boyu:4.5-6 metre
Güneş Işığı İhtiyacı:Dolaylı Parlak Işık, Kısmi Gölge
Çiçek Açma Zamanı:İlkbahar (nadiren iç mekanlarda çiçek açar)
Çiçek Rengi:Beyaz
Bitki Kökeni:Madagaskar
Evcil Hayvanlara Uygunluk:Evcil Hayvanlara Uygun Değil

Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata) Bakımı

Çok çeşitli sıcaklıklara toleransı sayesinde madagaskar dragon ağaçları, evler ve ofisler için çok tercih edilmektedir. İyi drene edilmiş toprağa dikilmeli ve büyüme mevsimi (ilkbahar-yaz) boyunca düzenli olarak sulanmalıdır. Çeşitli ışık koşullarında gelişebilmelerine rağmen, en iyi sonucu dolaylı ışıkla alırlar.

Işık Gereksinimi:

Madagaskar Dragon Ağacı - Dracaena Marginata en iyi dolaylı parlak ışıkta büyür ancak kısmi gölgede de hayatta kalabilir. Düşük ışık koşullarında tutulan bitkilerin daha yavaş büyüyeceğini ve daha az yoğun renge sahip daha küçük yapraklar üreteceğini unutmayın. Ayrıca, madagaskar dragon ağacı doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymamaya özen gösterin; yaprakları kolayca yanabilir.

Toprak İhtiyacı:

Madagaskar Dragon Ağacını iç mekan saksı bitkisi olarak yetiştirirken çok sıkı olmayan (gevşek), iyi drene edilmiş bir toprak karışımı kullanın. Seçtiğiniz saksıda bitkinin geniş kök sistemi için yer olduğundan emin olun.

Su İhtiyacı:

Kuraklığa dayanıklı birçok bitkide olduğu gibi, madagaskar dragon ağacını da istemeden aşırı sulayabilirsiniz. Onu boğmadığınızdan emin olmak için, sulamadan önce toprağın üst yarısının kurumasını bekleyin. Eğer, toprak üst yüzeyi kurumuşsa sulama yapabilirsiniz.

Bitkinin yapraklarında kahverengi uçlar oluşuyorsa, bu genellikle ya çok fazla su aldığının ya da kullandığınız suda renk değişimine neden olabilecek çok fazla tuz veya florür bulunduğunun bir işaretidir. Florürden kaçınmak için madagaskar dragon ağacınızı damıtılmış veya florürsüz suyla sulayın. 

Bitkinin sarı yaprakları varsa, bu genellikle Dracena Marginata çiçeğinizin daha fazla suya ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Sıcaklık ve Nem:

Madagaskar Dragon ağacı - Dracena Marginata Çiçeği 21 ile 26 derece arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Normal ev nemi Marginata Çiçeğiniz için yeterli olacaktır, ancak eviniz özellikle kuruysa, birkaç günde bir yapraklara sprey şişesiyle su püskürtebilirsiniz.

Gübre Desteği:

Madagaskar Dragon ağacı - Dracena Marginata Çiçeğinin gübre ihtiyacı nispeten düşüktür. Ancak, büyümelerini artırmak için, ilkbahar mevsimi başında dengeli bir sıvı bitki besin takviyesi ile bitkinize destek olabilirsiniz. Kış aylarında bitki besin takviyesi uygulamanıza gerek yoktur.

Madagaskar Dragon Ağacı - Dracena Marginata Çiçeği Türleri

Madagaskar Dragon Ağacının birkaç çeşidi olmasına rağmen, en yaygın türleri (iç mekan ev - ofis bitkisi olarak kullanılanlar) şunlardır:

Dracena (Dracaena) Marginata 'Tricolor': Bu varyantın koyu kırmızı kenarları, yeşil yaprakları ve yaprak merkezinde fildişi şeklinde bir şeridi vardır.

Dracena (Dracaena) Marginata 'Colorama': Bu madagaskar dragon ağacı tamamen pembe gibi görünebilir, ancak aslında beyaz ve yeşil şeritlerle alacalıdır. Eşsiz renklerini korumak için çok parlak ışığa ihtiyaç duymaktadırlar.

Dracena (Dracaena) Marginata 'Bicolor': Adından da anlaşılacağı gibi, bu madagaskar dragon ağacı çeşidi kırmızı ve yeşil çizgilere sahiptir.

Budama:

Bir Madagaskar Dragon Ağacı’nın ölü yapraklarını kendiliğinden dökmesi son derece normaldir. Sadece onları toplayın ve atın. Bitkiyi düzgün ve temiz tutmak için, düşmek üzere gibi görünen yaprakları koparın ya da steril, keskin budama makasıyla bu yaprakların bulunduğu sapları kesin. Budama aletinizi sterilize edin, ardından suyla durulayın ve bitkinizde kullanmadan önce aleti kurulayın.

Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata)
Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata)

Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata) Çoğaltma

Madagaskar Dragon Ağacınızı çelikle çoğaltma yöntemini kullanarak çoğaltabilirsiniz. Aslında bu o kadar kolay yapılır ki, fidanlıklar, seralar ve perakendeciler tarafından da sıkça uygulanır. Bu işlemi, bitkinin güçlü bir şekilde büyüdüğü ilkbaharda yapmak en iyisidir. Çeliklerin kök salması yaklaşık üç hafta sürer ve köklendirme hormonu kullanmak gerekli değildir. Madagaskar Dragon Ağacı çelikleri güzel bir yeni eve taşınma hediyesi olabilir. 

  1. Steril, keskin bir makas kullanarak, yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir sap kesin. Saptaki yaprakları çıkarın ve sapın hangi ucunun toprağa doğru indiğini unutmayın. (Çünkü aynı yönde bu sapı yeni saksıya ekeceksiniz)
  2. Kestiğiniz sapı, içinde nemli bir toprak olan bir saksıya yerleştirin.
  3. Parlak ama dolaylı güneş ışığı alan bir alana konumlayın.
  4. Yapraklar, sapın üst düğümlerinde ve sapın tepesinde bir rozet şeklinde filizlenecektir.

Madagaskar Dragon Ağacı için Saksı ve Saksı Değişimi

Madagaskar Dragon ağacı - Dracena Marginata Çiçeğini de her bitkide olduğu gibi gerektiğinde daha büyük bir saksıya yerleştirmelisiniz. Bu ağaçlar yavaş büyüdükleri için genellikle sadece ikinci hatta üçüncü yılda bir saksı değişimi gerektirirler. Saksı toprağını her yıl yenileyebilirsiniz.

Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata) Yaygın Böceklenme

Hastalıklara karşı oldukça dirençli olmalarına rağmen Madagaskar Dragon Ağaçları kabuklu böceklere, unlu bit böceklerine ve tripslere karşı hassastır. Unlu bit böcekleri ağacın yapraklarında küçük, yapışkan, pamuksu tortular bıraktıklarından dolayı tespit edilmeleri kolaydır. Dracena Marginata bitkileri ayrıca yaygın olarak diğer bitkilerde de görünen örümcek akarlarına yakalanma riski altındadır.böcekler Sıcak - Ilık havalarda ve hava çok kuru olduğunda ortaya çıkma eğilimindedirler; ancak akarların bitkiye zarar verene kadar görülmesi çok zordur.

Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği (Dracena Marginata) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


1. Madagaskar Dragon Ağacı - Dracena Marginata Bakımı Kolay bir bitki midir ?

Çok toleranslı, bakımı kolay bir iç mekan ev ve ofis bitkisidir.

2. Madagaskar Dragon Ağacı - Marginata Çiçeği ne kadar hızlı büyür?

Madagaskar Dragon Ağaç'ları yavaş büyür. Bitkinin sadece birkaç metre boyuna ulaşması yıllar sürebilir.

3. Dracaena Marginata ile Dracaena Draco arasındaki fark nedir?

Dragon ağacının farklı çeşitleri farklı yaprak şekillerine sahiptir, ancak bu iki dragon ağacında durum böyle değildir çünkü neredeyse aynı görünürler. Dracaena marginata ve Dracaena draco arasındaki temel fark yaprakların içindedir. Marginata'nın kırmızı bir reçinesi yoktur, ancak Draco'nun yapraklarını kestiğinizde dışarı sızdığını göreceğiniz kırmızı bir reçinesi ("ejderha kanı, dragon kanı" olarak adlandırılır) vardır.

Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!