Bambu Çiçeği Bakımı - Şans Bambusu Bakımı Nasıl Yapılır?

Bambu Çiçeği Bakımı - Şans Bambusu Bakımı Nasıl Yapılır?

Heykelsi görünümleriyle şans bambu çiçeği göz alıcı şekillere, kıvrımlara veya örgülü dallara sahiptir ve feng shui amacıyla ofislerde ve evlerde sıklıkla görülür. Bambular çiçek açarlar ve 6 ayda bir metreden fazla büyüyebilir. Bambuların, evcil hayvanlar için uygun olmadığını unutmayın çünkü kedi ve köpekler tarafından yenildiğinde toksik etki gösterebilir.

Şans Bambusu Kaç Tane Olmalı ve Çin Gelenekleri

Şans bambusu çiçeğinin önemi kaç tane bambuya sahip olduğunuzla bağlantılıdır. Çin geleneklerine göre, sahip olduğunuz şans bambusu sayısının anlamları vardır. Bu da şans bambusu kaç tane olmalı sorusunu gündeme getirmektedir:

  • 2 adet Şans Bambusu aşkı temsil eder.
  • 3 adet Şans Bambusu Fu (mutluluk), Lu (zenginlik) ve Soh'u (uzun yaşam) temsil eder.
  • 5 adet Şans Bambusu hayatınızın her alanında dengeyi, huzuru, uyumu ve gücü temsil eder.
  • 6 adet Şans Bambusu iyi şans ve zenginliği temsil eder.
  • 7 adet Şans Bambusu sağlığı ve sağlıklı olmayı temsil eder.
  • 8 adet Şans Bambusu büyümeyi ve gelişmeyi temsil eder.
  • 9 adet Şans Bambusu büyük şansı temsil eder.
  • 10 adet Şans Bambusu mükemmelliği temsil eder.
  • 21 adet Şans Bambusu bereketi temsil eder.

Yaygın İsim:Şans Bambusu
Botanik İsim:Dracaena sanderiana
Aile İsmi:Asparagaceae
Bitki Tipi:Perennial shrub
Olgun Bitki Boyu:1-1.5 metre
Çiçek Açma Zamanı:Sonbahar-Kış
Bitki Kökeni:Afrika
Evcil Hayvanlara Uygunluk:Evcil Hayvanlara Uygun Değil

Şans Bambusu Bakımı - Bambu Çiçeği Bakımı

Şans Bambusu nasıl bakılır? Şans bambusu çiçeği neredeyse yok edilemez olmasıyla, haklı bir üne sahiptir, bu da bu bitkiyi acemi bitki yetiştiricileri veya bitki sulaması konusunda unutkan olan insanlar için ideal kılar. Şans bambunuzun gelişmesi için ışık ve su seviyelerini doğru ayarlamanız gerekmektedir. Şans bambunuzu, kaliteli ve temiz bir suya yerleştirip yetiştirdiğiniz sürece bakımı oldukça kolaydır.

Işık Gereksinimi:

Işık söz konusu olduğunda, şans bambuları filtrelenmiş güneş ışığını tercih eder. Yaprakları yakacağı için doğrudan güneş ışığından kaçınmanız gerekir. Çok az ışığa, çok fazla ışıktan daha toleranslıdırlar. Ancak bitki gerilmeye başlarsa veya sahip olduğu yeşil rengi solmaya başlarsa, bitkinize daha fazla ışık sağlamanız gerekiyor demektir. Işığın tüm bitkiye eşit şekilde ulaşması için bitkinizi sık sık döndürün.

Su İhtiyacı:

Şans bambusu çiçeği, musluk suyunda yaygın olarak bulunan klor ve diğer kimyasallara karşı çok hassastır. Bu nedenle, şans bambunuzu yalnızca şişelenmiş veya damıtılmış suyla ya da klorun buharlaşması için 24 saat bekletilmiş musluk suyuna yerleştirmeniz önerilir.

Bambu çiçeğinizi, çakıl taşlarıyla dolu bir su vazosunda yetiştiriyorsanız, herhangi bir hastalık ve kokudan kaçınmak için suyu haftada bir değiştirmelisiniz. Suyun her zaman kökleri tamamen kapladığından emin olun. Gerektiğinde 2-7 günde bir biraz su ekleyin. Suyun kötü bir koku yaydığını fark ederseniz 2-3 ayda bir veya daha sık olarak suyu tamamen değiştirin.

Sıcaklık ve Nem:

Tahmin edebileceğiniz gibi, şans bambusu bitkileri 18 derece ile 30 derece arasında değişen sıcaklıklarda yetişmeye uygundur. Bitkinizi hava akımına (sıcak veya soğuk) yakın bir yere, klimanın önüne, kalorifer yanına veya cereyanlı bir pencerenin yanına yerleştirmekten kaçının. Şans bambusu bitkiniz için ortalama bir nem oranı yeterlidir, bu nedenle evinizdeki nem seviyeleri artırma konusunda strese girmenize gerek yoktur.

Gübre Desteği:

Her ay tek bir damla sıvı gübre çoğu şans bambusu aranjmanı için yeterlidir. Suda yetiştirilen bitkilerin sadece iki ayda bir çok az bir sıvı gübre kullanılarak beslenmesi, gelişimi için yeterlidir. Sağlıklı şans bambu çiçeği kökleri turuncu-kırmızı renktedir, bu nedenle cam bir vazoda yüzen turuncu-kırmızı kökler görürseniz telaşlanmayın.

Şans Bambusu
Şans Bambusu

Budama

Karmaşık görünümüne rağmen şans bambusu çiçeği, bonsai ağacıyla aynı şekilde budanmaz ve şekillendirilmez. Tüm ev bitkilerini budamak, onları sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Bu durum şans bambunuz için de geçerlidir. Zamanla çoğu bitkinin tepesi ağırlaşacak ya da karmaşık şekillerle formlarını kaybetmeye başlayacaktır ancak budama bunu kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Genel olarak, şans bambu çiçeğinin ana sapını kesmek iyi bir fikir değildir. Bunun yerine, steril makaslar kullanarak dalları kesmelisiniz. Onları ana sapın 2-4 cm yakınına kadar kesebilirsiniz. Yeni sürgünler yakında ortaya çıkacaktır ve ortaya çıkan bitki daha gür olacaktır.

Şans bambu bitkilerinin şekilleri kesilerek değil, bitki sapları bir ışık kaynağının önünde döndürülerek oluşturulur, bu da bitkinin doğal olarak ışığa doğru büyümesine neden olur. Profesyoneller kendine özgü spiral şekillerini oluşturmak için genellikle sapları yan taraflarından büyütürler. Ancak evde bu sabır ve zaman gerektiren zahmetli bir süreçtir. Bitkileri büyüme hızlarına çok dikkat ederek ve bitkileri yavaşça ve düzenli olarak döndürerek başarabilirsiniz.

Bambu Nasıl Çoğaltılır - Şans Bambusu Nasıl Çoğaltılır?

Kendiniz için yeni bitkiler oluşturmak veya birine uğurlu bir hediye olarak vermek için şans bambusu çiçeğinizi istediğiniz zaman çelikler kullanarak çoğaltabilirsiniz. Şans Bambunuzu çoğaltmak için bu adımları uygulayın:

  1. Steril, keskin bir kesme makası kullanarak en az bir yaprağı olan, ana gövdeden bir sap kesimi alın ve büyüme düğümlerini ortaya çıkarmak için yaprakları kesin.
  2. Kestiğiniz parçayı alın ve bu parçanın altını tamamen kaplayacak kadar damıtılmış su ile dolu bir kaba koyun.
  3. Kırmızı köklerin gelişimini izlerken suyu temiz ve taze tutun. Kökler yaklaşık 30 gün içinde ortaya çıkacaktır.
  4. Kökler ortaya çıktığında, sapı içinde su ve çakıl taşları olan dekoratif bir vazoya koyun.

Şans Bambusu İçin Saksı (Vazo) ve Saksı Değiştirilmesi

Bambu çiçekleriniz büyük bir cam vazoda yetişiyorsa, kabın bambunun boyuyla orantılı olduğundan ve sapları destekleyebildiğinden emin olun. Su seviyesi kökleri tamamen kaplayacak kadar olmalı ancak saplarla buluşacak kadar yükselmemelidir.

Bitkiniz kabını aştıysa, şans bambunuzu başka bir kaba almak kolaydır. Bitkinin kabını değiştirmek için bu basit adımları uygulayın:

  • Mevcut kaptan biraz daha büyük temiz bir kapla başlayın.
  • Şans bambunuz çakıl taşlarından oluşan bir vazoda yetişiyorsa, şans bambunuzu nazikçe alın ve köklere zarar vermeyin.
  • Çakıl taşlarını yeni kaba yerleştirmeden önce suyla temizleyin.
  • Bambu bitkinizi dikkatlice ekleyin ve köklerini çakıl taşlarının içine yerleştirmeye özen gösterin. Bambunuz uzadıysa, kökleri örtmek ve bitkiyi desteklemek için daha fazla çakıl taşı eklemeniz gerekebilir. 
  • Bambunuz çakıl taşları olmayan bir su kabında yetişiyorsa, sapları sudan çıkarın, daha büyük bir kaba yerleştirin ve suyu aynı seviyeye kadar yeniden doldurun. Tüm süreçlerde her zaman temiz su kullanmaya dikkat edin.

Bambu Çiçeği Yaygın Hastalıkları ve Böceklenme

Şans bambusu, diğer iç mekan tropik bitkileriyle aynı böcek sorunlarına karşı hassastır. Elle böcekleri ayıklayarak veya diğer iç mekan bitkilerinde kullandığınız yöntemlerle tedavi edilebilirler. Beyaz et böceği, yeşil yaprak biti ve örümcek akarlarına dikkat edin. Böcekleri ve küflü lekeleri temizlemek için tüm bitkiyi çok yumuşak bir sıvı bulaşık sabunu ve suyla yıkayabilirsiniz (iyice durulayın).

Şans Bambusu Bitkisi - Bambu Çiçeği ile İlgili Yaygın Sorunlar

Şans bambusu kolay yetişen bir bitki olmasına rağmen, büyüdükçe dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Şans bambusu bitkiniz ölürse, bu kötü şansa sahip olacağınız anlamına gelmez, sadece ideal bakımı almadığı veya ömrünün sona erdiği anlamına gelir. Bu bitkiyle ilgili sorunlar genellikle bitkiyi büyütmek ve bakımını yapmak için kullanılan suyun kalitesiyle ilgilidir. Su değişimine dikkat etmek ve doğru kalitede su kullanmak aşağıdaki sorunlardan herhangi birini ortadan kaldırabilir:

Kahverengileşen Yaprak

Klorlu su veya yüksek oranda katkı maddesi içeren su, yaprak uçlarının kahverengiye dönmesine ve zamanla bitkinin ölmesine neden olabilir. Etkilenen yaprakları steril, keskin bir makasla kesin. Ölü yaprakları çürümemeleri için sudan çıkarın, çünkü bu bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Siyah Kökler

Bir bitkinin siyah kökler geliştirmesinin birçok nedeni olabilir. Yapılması gereken en doğru şey, siyah kökleri hemen kesmektir. Bunun için küçük temiz makaslar kullanmanızı ve sapları yeni su dolu bir kaba geri koymanızı öneririz.

Yosun Oluşumu

Suda yosun oluştuğunu fark ederseniz, bunun nedeni genellikle bitkinin şeffaf bir vazoya olması, ışığın içeri direkt girmesine izin vermesi ve yosun oluşumunu teşvik etmesidir. Vazoyu tertemiz olacak şekilde temizleyin (yumuşak sıvı bulaşık deterjanı ve su kullanın) ve yeniden başlayın. Yosun kalıcı bir sorunsa bambunuzu daha az şeffaf bir kaba geçirmek isteyebilirsiniz.

Sarı Yapraklar

Şans bambu çiçeği üzerindeki sarı yapraklar genellikle bitkinin çok fazla güneş aldığını veya çok fazla bitki gübresi aldığını gösterir. Gübre desteğine ara verin ve bitkiyi daha gölge bir yere taşıyın.

Kahverengi Yapraklar

Şans bambu çiçeği üzerindeki kahverengi yapraklar genellikle kuru hava veya kirli suya işaret eder. Bitkiye düzenli olarak su püskürterek nem seviyesini yükseltebilirsiniz. Kapta uygun kalitede su kullandığınızdan da emin olun.

Yumuşayan Saplar (Dallar)

Eğer saplar çürümeye başlarsa ya da yumuşar gibi olup kararırsa, muhtemelen kurtarılamayacak durumdadırlar. Bu aynı zamanda köklerin öldüğü ya da ölmekte olduğu anlamına gelir. Kötü su kalitesi, bir mantar ya da bitki alındığında içinde büyüyen bir bakteri gibi birçok neden ölü saplara neden olabilir. Çürüyen saplar, yakınlarındaki diğer sapları tehdit eder, bu nedenle en iyi seçeneğiniz onları bir an önce çıkarmaktır. Hayatta kalan bambularınız varsa, suyu değiştirmeniz ve eğer vazonuzda çakıl taşları varsa onları da değiştirmeniz gerekecektir.

Şans Bambusu Bitkisi - Bambu Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Şans bambusu iyi bir iç mekan bitkisi midir?

Şans bambusu iç ve dış mekanlarda yetişebilir. Bununla birlikte, şans bambusu bitkisi için en iyi koşullar sert güneş ışığından uzak olan iç mekanlardır.

2. Şans bambumu evimde nereye yerleştirmeliyim?

Feng shui tasarımına göre, şans bambusu herhangi bir yere yerleştirmek o bölgede refah sağlayacaktır. Özellikle, kariyer gelişimi için ofis masanızın üzerine, yeni başlangıçlar için ev ya da ofisinizin girişine, uyumlu ilişkiler için yatak odanıza ve finansal bolluk için herhangi bir odanın zenginlik alanına (odanın kapı tarafından en sol köşesine) şans bambunuzu yerleştirin.

3. Bambu Çiçek Açar Mı?

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bakım önerileri dikkate alınıp uygulandığında, şans bambunuz çiçek açacaktır.

  Aradığınız tüm ev, salonbalkonofisiç mekan canlı süs bitki çeşitleri, saksıda çiçek türleribitki bakım ürünleri ve aksesuarları Bitkim'de!